Orzechowiec
Idealny deser na jesienne popołudnia
Składniki
- 2 szklanki cukru
- 300 g masła
- szklanka mleka
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3 jaja
- 3 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 g orzechów ziemnych
- szklanka śmietanki
Sposób przygotowania:
1. Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim kawę, studzimy. Masło ucieramy z 3/4 szklanki cukru. Jedno po drugim dodajemy jaja, miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem z kawą dodajemy do masy maślanej i wyrabiamy ciasto. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy około 15 minut w 175ºC, studzimy.
2. Orzeszki ziemne siekamy na mniejsze kawałki. Na patelnię przekładamy pozostały cukier, dodajemy pięć łyżek wody i karmelizujemy. Następnie wlewamy śmietanę i podgrzewamy, aby odparował nadmiar płynu. Wsypujemy posiekane orzechy, mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia. Orzechy w karmelu wykładamy równomiernie na ostudzone ciasto. Kroimy na porcje i podajemy.
Zobacz także: