Reklama

Orzechowy torcik pod czekoladą

Składniki na 12 porcji:

  • 2 pomarańcze
  • 250 g mielonych orzechów laskowych
  • 250 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 6 jaj
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki

1. Pomarańcze myjemy i w całości gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Kiedy będą miękkie, wyjmujemy z wody i zostawiamy do ostygnięcia. Zimne kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy na gładki mus.

2. Jaja ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Łączymy z musem pomarańczowym, mieszamy. Dodajemy mielone orzechy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, miksujemy, aby składniki dobrze się połączyły. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy 60 minut w 180ºC.

3. Czekoladę rozkruszamy na mniejsze kawałki i przekładamy do rondelka, podgrzewamy. Dodajemy śmietankę kremówkę i mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Przestudzoną i lekko gęstniejącą już polewę wykładamy na ostudzone ciasto. Wyrównujemy na wierzchu, pozwalając, aby czekolada spływała po bokach torciku.

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy