Orzechowy torcik pod czekoladą
1. Pomarańcze myjemy i w całości gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Kiedy będą miękkie, wyjmujemy z wody i zostawiamy do ostygnięcia. Zimne kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy na gładki mus.
2. Jaja ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Łączymy z musem pomarańczowym, mieszamy. Dodajemy mielone orzechy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, miksujemy, aby składniki dobrze się połączyły. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy 60 minut w 180ºC.
3. Czekoladę rozkruszamy na mniejsze kawałki i przekładamy do rondelka, podgrzewamy. Dodajemy śmietankę kremówkę i mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Przestudzoną i lekko gęstniejącą już polewę wykładamy na ostudzone ciasto. Wyrównujemy na wierzchu, pozwalając, aby czekolada spływała po bokach torciku.