Ostra zupa z fasolą
Zupa powinna być gęsta i przypominać gulasz (jeśli jest za rzadka, płyn trzeba odparować). Można też dodać do niej ugotowane, pokrojone mięso, a także cebulę, czosnek, chili.
1. Boczek pokroić ostrym nożem w słupki. Czosnek posiekać. Pory oczyścić i umyć, dokładnie wypłukując piasek spomiędzy liści, pokroić w krążki. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać (kilka listków zostawić w całości).
2. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wrzucić pokrojony boczek, usmażyć na chrupiąco. Dodać czosnek i pory, krótko smażyć bez zrumienienia, bo zrobią się gorzkie. Przełożyć do garnka. Oba rodzaje fasole odcedzić, również dodać do garnka.
3. Kostkę rosołową rozpuścić w 3 szklankach wrzątku, dodać do garnka, zagotować i dusić na małym ogniu około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawić keczupem, solą, pieprzem cayenne, kminem i oregano. Rozlać do talerzy, udekorować natką.