Ostro i orientalnie
Zimą, warto, poza zmianą garderoby, pomyśleć o daniach, które szybko rozgrzeją nas po powrocie do domu.
Kuchnia orientalna, w której ostre przyprawy należą do nieodzownych składników, nadaje się do tego wyśmienicie. Także inne potrawy, które zawierają curry, papryczki chili czy dużą ilość pieprzu spowodują, że krew zacznie w nas szybciej krążyć! Dodatkowo, proponowane przez nas przepisy są bogate w kalorie, o których akurat w zimie warto pamiętać. Dostarczą nam bowiem potrzebną energię i wzmocnią organizm w czasie chłodów. A przy tym orientalne dania, pomysłowo łączące warzywa z mięsem, są bardzo pyszne!
Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka, 1/2 puszki ananasa w kawałkach, 1 mała puszka kukurydzy, 1 cebula, 1 łyżka curry, 1 szklanka śmietanki 30 proc., 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 3 łyżki masła.
Przygotowanie: Piersi z kurczaka po oczyszczeniu i osuszeniu pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, kukurydzę i ananasa osączyć z zalewy. W dużym rondlu na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę, dodać mięso i po przesmażeniu oprószyć curry, solą i pieprzem. Mięso przemieszać, zalać śmietaną i szklanką wody. Zagotować, dodać kukurydzę i ananasa. Gotować ok. 15 minut i po tym czasie sos zagęścić zasmażką przygotowaną z pozostałego masła i mąki. Podawać z makaronem lub ryżem.
Składniki: 2 łyżki oliwy, 70 dag mielonej wołowiny, 4 żółtka, 2 małe cebule, 3 różnokolorowe papryki, ząbek czosnku, duża cebula, 570 ml przecieru pomidorowego, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, szklanka bulionu, 1/2 opakowania mrożonej kukurydzy, szklanka czerwonej fasoli, łyżka sproszkowanego chilli, po 1/2 łyżeczki kminku, soli, pieprzu kajeńskiego, papryczki chili do dekoracji.
Przygotowanie: fasolę zalej wodą, mocz przez noc, ugotuj. Odcedź. Na łyżce oliwy zrumień mięso, wyjmij. Do rondla wlej resztę oliwy. Na niej 10 min smaż pokrojoną paprykę, cebulę i czosnek. Dodaj przecier i koncentrat pomidorowy, bulion, plastry kukurydzy, przyprawy i fasolę. Zagotuj. Dołóż mięso. Duś ok. godzinę. Ozdób chilli. Podawaj z kukurydzianymi chipsami typu nachos.
Składniki: 400 g piersi z indyka, pół brukwi (lub korzenia selera), pęczek dymek, słoik małych kolb kukurydzy, 200 g ryżu basmati, sól, 2 łyżki oleju, 300 ml bulionu warzywnego, 3 łyżki sosu chili, sos sojowy, 3 łyżki soku z limonki, kilka plasterków limonki i papryki chili.
Przygotowanie: Filety z indyka opłucz, osusz i pokrój w cienkie paski. Brukiew umyj, obierz i potnij w słupki. Dymki pokrój na kawałki. Kolby kukurydzy osącz z zalewy i pokrój w plasterki o grubości ok. 1 cm. Ryż basmati ugotuj w posolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i zrumień na nim mięso. Dołóż brukiew, chwilę smaż razem na dużym płomieniu. Następnie podlej całość bui duś jeszcze 8 minut, często mieszając. Do podduszonych składników na patelni dodaj dymki i kukurydzę. Gotuj razem jeszcze 5 minut. Dopraw sosem sojowym i sokiem z limonki. Warzywa z mięsem podawaj na ryżu. Gotowe danie udekoruj plasterkami limonki i papryką chilli.