Ostry gulasz z papryką
Gulasz będzie jeszcze lepszy, jeśli mięso po pokrojeniu w grubą kostkę posypiesz świeżo zmielonym pieprzem i przed smażeniem włożysz do lodówki na 30 minut.
Składniki
- 75 dag wołowego mięsa na gulasz
- po 25 dag czerwonej, zielonej i żółtej papryki
- 25 dag cebuli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 litr bulionu
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- 1/2 szklanki wina (czerwone wytrawne)
- 4 łyżki oleju
- 2-3 liście laurowe
- sól, pieprz, ostra papryka
1. Na rozgrzanym oleju w dużym rondlu obsmażyć pokrojone w dużą kostkę, oprószone mąką mięso, przełożyć do miski. Następnie zrumienić pokrojoną w ósemki cebulę. Dołożyć mięso, koncentrat i liście laurowe. Wlać bulion, doprawić, gotować na małym ogniu ok. 120 min.
2. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. Dodać do gulaszu na 15 minut przed końcem gotowania. Gdy mięso będzie miękkie, gulasz zaprawić resztą mąki ze śmietaną i winem. Gotować jeszcze kilka minut, doprawić, aby był pikantny.