Oszczędne leniwe pierogi
Danie w wersji light.

Składniki
- 40 dag chudego twarogu
- mączny ziemniak
- 5 białek
- 10 dag mąki do posypania
- 3 łyżki tartej bułki
- cynamon
- starta skórka z cytryny
- sól
Przygotowanie:
Ziemniak ugotuj w mundurku, Odstaw do wystudzenia i zmiel w maszynce razem z twarogiem. Do masy dodaj przesianą mąkę oraz ubite na sztywną pianę białka. Całość wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy uformuj z ciasta wałek, spłaszcz go i pokrój w niewielkie romby.
Kluski wrzuć na osolony wrzątek i gotuj na małym ogniu. Gdy wypłyną, wyjmij je łyżką cedzakową i ułóż na ogrzanym półmisku. Następnie posyp tartą bułką zrumienioną na suchej patelni oraz cynamonem i skórką startą z cytryny.
Zobacz także: