Owoce kaki
Ten bardzo zdrowy egzotyczny owoc jest coraz popularniejszy.
Nazywany jest też szaronem, persymoną lub hebanowcem. Kaki jest podobny do podłużnego pomidora i ma charakterystyczne cztery listki na górze.
Zachwyca intensywnie pomarańczowym kolorem, ale możemy też natrafić na odmiany żółte, żółtopomarańczowe lub złotobrunatne. Większość nie ma pestek. Jeśli nigdy nie próbowaliśmy tego owocu, warto to zmienić. Właśnie teraz rozpoczyna się sezon na kaki, które przyjeżdżają do nas m.in. z krajów Azji Środkowej.
Owoce kaki jemy surowe. Najlepsze owoce są w pełni dojrzałe, miękkie, mięsiste. Możemy jeść je na dwa sposoby.
Pierwszy - obieramy ze skórki, podobnie jak jabłko, i kroimy na cząstki. Drugi - kroimy na pół i wyjadamy miąższ za pomocą łyżeczki, jak kiwi. Kaki ma słodki miąższ, choć niezbyt soczysty. Niektórzy twierdzą, że przypomina w smaku brzoskwinię, inni wyczuwają smak pomidora, gruszki czy śliwki.
Kaki dobrze smakuje skropione sokiem z cytryny lub pomarańczy albo mocno schłodzone. Może być składnikiem owocowej sałatki. Doskonale komponuje się z mandarynką, grejpfrutem, winogronami, kiwi czy bananem. Pasuje także do sałatek z białym serem, fetą czy kurczakiem. Pięknie ozdobi ciasto, np. wierzch sernika czy piernika. Z kaki zrobimy też pyszny sorbet lub deser na ciepło.
Pokrojone w plastry możemy usmażyć na maśle z dodatkiem korzennych przypraw, jak anyż, cynamon, goździk, gałka muszkatołowa, a na koniec polać sosem z miodu, soku z cytryny i cynamonu.
Można też plastry obtoczyć w cieście naleśnikowym z dodatkiem wanilii i usmażyć.
Kaki nadaje się świetnie na przetwory. Warto zrobić z niego dżem, konfiturę czy galaretkę. Kawałki szarona można też kandyzować lub suszyć (smakiem przypomina suszone figi), a tym samym zyskać smakowity dodatek do jogurtu lub owsianki.