1. Do miski wsypujemy mąkę, 100 g brązowego cukru, mielone migdały, cukier waniliowy, ścieramy masło i dodajemy żółtko. Wyrabiamy ręką, aby powstała kruszonka, odstawiamy.
2. Rabarbar myjemy, odcinamy stare końce, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy 50 g cukru, mieszamy. Po kilku minutach odcedzamy z nadmiaru soku i dodajemy do malin, delikatnie mieszamy. Żaroodporne naczynie dokładnie smarujemy tłuszczem, przekładamy do niego rabarbar z malinami, a na wierzchu rozsypujemy kruszonkę tak, by całkowicie zakryła rabarbar. Pieczemy 30-35 minut w 180ºC.
3. Lekko przestudzone ciasto przekładamy do miseczek, uważając, by kruszonka pozostała na wierzchu, a nie zmieszała się z owocami. Do każdej porcji dodajemy bitą śmietanę, którą polewamy łyżką ajerkoniaku i dekorujemy świeżym listkiem mięty.