Owoce pod kruszonką
Ten deser wspaniale smakuje z kulką lodów waniliowych. Pasują do niego wszelkie drobne owoce: maliny, jagody, porzeczki...
Owoce umyć, osuszyć. Jabłka pokroić w ósemki, nasiona usunąć. Śliwki przepołowić, wydrylować, przełożyć do rondla, zalać sokiem, oprószyć cukrem. Dusić ok. 4 min bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Podduszone śliwki przełożyć do czterech żaroodpornych miseczek i obłożyć kawałkami jabłek.
Składniki kruszonki dobrze wymieszać, potem wyrobić palcami tak, by powstały mniejsze i większe grudki. Kruszonką obsypać przygotowane wcześniej owoce w miseczkach. Naczynia wstawić do piekarnika nagrzanego do 175ºC na ok. 20-30 minut. Gdy wierzch się zrumieni, uczta gotowa. Deser smakuje najlepiej na ciepło.
Zobacz także: