Owoce pod kruszonką
Ten deser wspaniale smakuje z kulką lodów waniliowych. Pasują do niego wszelkie drobne owoce: maliny, jagody, porzeczki...

Składniki
na kruszonkę
- 15 dag mąki krupczatki
- 3 łyżki grubego cukru trzcinowego
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 3-4 łyżki masła lub oleju kokosowego nierafinowanego
- 1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej
na spód
- 8 dużych dojrzałych śliwek
- 2 jabłka deserowe
- 4 łyżki drobnego cukru trzcinowego
- 100 ml soku pomarańczowego
Owoce umyć, osuszyć. Jabłka pokroić w ósemki, nasiona usunąć. Śliwki przepołowić, wydrylować, przełożyć do rondla, zalać sokiem, oprószyć cukrem. Dusić ok. 4 min bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Podduszone śliwki przełożyć do czterech żaroodpornych miseczek i obłożyć kawałkami jabłek. Składniki kruszonki dobrze wymieszać, potem wyrobić palcami tak, by powstały mniejsze i większe grudki. Kruszonką obsypać przygotowane wcześniej owoce w miseczkach. Naczynia wstawić do piekarnika nagrzanego do 175ºC na ok. 20-30 minut. Gdy wierzch się zrumieni, uczta gotowa. Deser smakuje najlepiej na ciepło.Zobacz także: