Owsiane ciastka z orzechami
Olej kokosowy możesz zastąpić rzepakowym.
Quinoa, czyli komosę ryżową, mieszamy z płatkami owsianymi, a następnie podprażamy na patelni bez tłuszczu na jasnozłoty kolor, studzimy. Orzechy nerkowca i migdały drobno siekamy. Pokrojone łączymy w misce z płatkami kokosowymi i siemieniem lnianym oraz płatkami owsianymi i quinoa.
W rondelku podgrzewamy miód z dwiema łyżkami wody, dodajemy olej kokosowy i mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy do płatków i orzechów, wyrabiamy.
Kwadratową blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę, delikatnie ugniatamy i wyrównujemy. Pieczemy 30 minut w 180ºC.
Ciasto studzimy w blasze. Po wyjęciu kroimy na równe kwadratowe lub prostokątne kawałki. Ciastka możemy udekorować czekoladowymi lub kolorowymi kulkami, posypać cukrem pudrem, oblać polewą czekoladową albo lukrem. Można je też polać łyżeczką płynnego miodu.
Zobacz także: