Owsianka z brzoskwiniami i orzechami
Orzechy jedz nie tylko jako smaczną przekąskę, ale też dodawaj do różnych potraw – mięs, sałatek i deserów. Orzechy są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, które niwelują zmęczenie i stres.
Sposób przygotowania:
1. Wlej mleko do rondelka i wsyp płatki owsiane. Dodaj sól i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy owsianka zgęstnieje, dodaj masło, syrop klonowy, trochę cynamonu i kardamonu. Wszystko wymieszaj, zdejmij z ognia i przykryj.
2. Na suchą patelnię wysyp cukier trzcinowy. Podgrzewaj, aż się rozpuści i skarmelizuje. Dodaj do niego pokruszone orzechy i wymieszaj.
3. Do czterech miseczek nałóż porcję owsianki. Na każdej z nich ułóż połówkę brzoskwini. We wgłębienie owocu włóż porcję skarmelizowanych orzechów. Na koniec posyp owsiankę resztką cynamonu i kardamonu.
Zobacz także: