Reklama

Pączki mini

Tłusty czwartek za pasem! Stwórz cukiernię w domowym zaciszu i pobaw się w tworzenie słodkich pyszności.

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka rumu
  • szczypta soli
  • olej lub smalec do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, zalać podgrzanym mlekiem, zasypać 4 łyżkami mąki, wymieszać, przykryć czystą ścierką bawełnianą, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło roztopić, przestudzić. 

2. Resztę mąki przesypać do dużej miski, dodać pozostałą część cukru, szczyptę soli, żółtka, wlać wyrośnięty zaczyn, zacząć wyrabiać ciasto ręcznie lub robotem kuchennym z hakiem. Podczas wyrabiania cienką strużką wlewać masło i alkohol. 

3. Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. 

Reklama

4. Z ciasta odrywać nieduże równe kawałki, formować dłońmi nieduże kulki (dłonie można oprószyć mąką, żeby ciasto się do nich nie kleiło). Pączki układać na podsypanym mąką blacie, przykryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia, na ok. pół godziny. 

5. Pączki smażyć w głębokim tłuszczu, podczas smażenia przekręcać ze strony na stronę, by się ładnie zrumieniły (pilnować, bo szybko się przypalają!). Gotowe osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. 

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy