Pączki serduszka

Urocze pączuszki w kształcie serca w twojej kuchni!

Jeśli wolisz pączki z lukrem, utrzyj 10 dag cukru pudru z 1 łyżką soku z cytryny lub pomarańczy i nałóż dwukrotnie taką polewę.
Jeśli wolisz pączki z lukrem, utrzyj 10 dag cukru pudru z 1 łyżką soku z cytryny lub pomarańczy i nałóż dwukrotnie taką polewę.123RF/PICSEL

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej
  • po 10 dag masła i cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 słoik powideł
  • olej lub smalec do smażenia (ok. 6 szklanek)
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać do dużej miski. Masło roztopić, przestudzić. Mleko podgrzać, wymieszać z łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 3 łyżkami mąki. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Żółtka, jajko i resztę cukru ubijać na parze przez ok. 10 minut. Masę jajeczną i wyrośnięty zaczyn dodać do mąki, wymieszać, wlać roztopione masło, ciasto wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać spirytus. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Pączki wykrawać foremką do ciastek. Rozkładać na stolnicy podsypanej mąką, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.

4. Pączki smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron. Wyjmować, gdy się zrumienią, odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Nadziewać powidłami przy użyciu rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania pączków. Obsypać z wierzchu cukrem pudrem.

Zobacz także:

Kruche ciasto z owocami i beząInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas