Reklama

Reklama

Pączki z konfiturą

Nie ma nic lepszego w tłusty czwartek, niż domowe pączki, dzięki którym nie będziesz musiała czekać w kolejkach!

Składniki

  • 800 g mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 100 g masła
  • niepełne pół szklanki drobnego cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie mleka z dodatkiem łyżeczki cukru. Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, cukier i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (może się kleić). Formujemy w kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. 

2. Ponownie wyrabiamy ciasto, następnie odrywamy po kawałku i formujemy kulki, spłaszczamy, a na środek nakładamy łyżeczkę konfitury. Dokładnie sklejamy ciasto i znów formujemy kulkę. Pączki układamy na posypanej mąką ściereczce, przykrywamy drugą i zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut. 

3. Pączki smażymy w oleju rozgrzanym do 175ºC, po 2-3 minuty z każdej strony. Lukrujemy jeszcze ciepłe.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje