Pączki z konfiturą
Nie ma nic lepszego w tłusty czwartek, niż domowe pączki, dzięki którym nie będziesz musiała czekać w kolejkach!
Składniki
- 800 g mąki pszennej
- 8 żółtek
- 100 g masła
- niepełne pół szklanki drobnego cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 50 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki spirytusu
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie mleka z dodatkiem łyżeczki cukru. Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, cukier i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (może się kleić). Formujemy w kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
2. Ponownie wyrabiamy ciasto, następnie odrywamy po kawałku i formujemy kulki, spłaszczamy, a na środek nakładamy łyżeczkę konfitury. Dokładnie sklejamy ciasto i znów formujemy kulkę. Pączki układamy na posypanej mąką ściereczce, przykrywamy drugą i zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut.
3. Pączki smażymy w oleju rozgrzanym do 175ºC, po 2-3 minuty z każdej strony. Lukrujemy jeszcze ciepłe.
Zobacz także: