Pączki z ryżu

Składniki
- 3 łyżki masło
- 3 łyżki orzechy włoskie
- 4 łyżki rodzynki
- skórka z 1/2 cytryny
- 1 l olej
- 1 łyżka rum
- 5 łyżek mąka
- 1/2 l mleko
- 2 łyżki kandyzowane wiśnie
- szczypta sól
- 2 sztuki jajka
- 1 dag drożdże
- skórka z 1/2 pomarańczy
- 3 łyżki cukier
- 20 dag ryż na risotto
Orzechy i wiśnie grubo posiekaj. Rodzynki opłucz na sitku, osusz, skrop rumem i odstaw na godzinę, aby przeszły smakiem alkoholu.
Mleko zagotuj z solą i 1 łyżką cukru. Na wrzątek wsyp ryż, gotuj na maleńkim ogniu przez 10-12 minut. Cały czas mieszaj, by ryż się nie przypalił. Zdejmij z ognia, dodaj masło, wymieszaj. Przygotowaną masę przestudź do temperatury pokojowej.
Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Do masy ryżowej dodaj żółtka, otartą skórkę z cytrusów i pokruszone drożdże. Całość dokładnie wymieszaj, stopniowo dodawaj przesianą mąkę i bakalie. Białka ubij na sztywną pianę z pozostałym cukrem, ostrożnie połącz z przygotowaną masą.
W głębokim garnku rozgrzej olej. Na tłuszcz wrzuć odrobinę ciasta - jeśli natychmiast wypłynie, olej ma właściwą temperaturę. Za pomocą 2 dużych łyżek formuj pączki z masy ryżowej (powinny mieć wyraźnie podłużny kształt), smaż porcjami przez 5-7 minut z obu stron. Co jakiś czas wrzucaj do garnka plasterek surowego ziemniaka - dzięki temu tłuszcz nie będzie się przypalał.
Gotowe pączki wyłóż na arkusz bibuły, osącz z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem i przybrać wisienkami oraz skórką pomarańczową.