1. Do przesianej mąki wsyp proszek do pieczenia oraz sól, wymieszaj. Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj serek homogenizowany, dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Następnie dodaj suche składniki, wymieszaj, by powstało jednolite, gładkie ciasto. Włóż do lodówki na ok. 15 minut.
2. W dużym płaskim garnku rozgrzej olej. Za pomocą małej łyżeczki (od czasu do czasu można zanurzyć ją w oleju, by ciasto się nie przyklejało) formuj z ciasta małe kuleczki. Pomagając sobie drugą łyżeczką wrzucaj je na mocno rozgrzany olej. Smaż na złoto. Gorące pączki przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gdy przestygną, oprósz je cukrem pudrem.
Rada: Jeszcze ciepłe pączusie można obtoczyć w cukrowo-cynamonowej posypce (100 g drobnego cukru wymieszaj z 2 łyżeczkami cynamonu). Aby pączki podczas smażenia zbyt mocno nie nasiąknęły tłuszczem do ciasta dodaj odrobinę spirytusu.
Przygotowanie: 60 minut Sztuka: 70 kilokalorii