Paella z dorszem
Nic tak nie przywołuje wspomnień o wakacjach, jak smaki i zapachy. Polecamy prosty przepis na paellę w wersji z dorszem.
Składniki
- woreczek ryżu długiego z dzikim
- po połowie papryki czerwonej, zielonej i żółtej
- 300 g filetu z dorsza
- cebula
- ząbek czosnku
- 700 ml bulionu
- pół papryczki chili
- 200 g fasolki szparagowej
- limonka
- natka pietruszki
- łyżeczka curry
- łyżeczka koncentratu
- pomidorowego
- sól
- pieprz czarny i czerwony
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek drobno kroimy i przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki i smażymy, następnie wrzucamy ryż, doprawiamy solą, pieprzem, curry oraz przecierem.
2. Wlewamy 500 ml bulionu, dodajemy pokrojoną na kawałki fasolkę i gotujemy na wolnym ogniu, nie mieszamy. Rybę kroimy na kawałki, oprószamy solą i pieprzem.
3. Dolewamy pozostały bulion i układamy na wierzchu rybę. Przykrywamy folią aluminiową i dusimy jeszcze ok. 5 minut.
Zobacz także: