Paella z kurczakiem
Z wakacyjnych podróży przywozimy nie tylko wspomnienia i zdjęcia. Również smaki i aromaty lokalnych potraw. Przedstawiamy smak Hiszpanii- paella w wersji z kurczakiem.
Sposób przygotowania:
1. Cebulę drobno posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, pokrój w małą kostkę. Marchewkę obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę. Mięso pokrój w kostkę. Oprósz kurkumą, papryką, solą i pieprzem. Natkę pietruszki posiekaj.
2. Bulion podgrzej. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i mieszając smaż, aż stanie się szklista. Wsyp ryż, smaż 1-2 min. Zalej gorącym bulionem. Dodaj paprykę oraz marchewkę. Duś pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15 min (ryż powinien wchłonąć płyn i być miękki).
3. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć mięso, obsmaż na rumiano. Do ryżu dodaj koncentrat pomidorowy oraz mięso, wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze 1-2 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także: