Paella z kurczakiem
Z wakacyjnych podróży przywozimy nie tylko wspomnienia i zdjęcia. Również smaki i aromaty lokalnych potraw. Przedstawiamy smak Hiszpanii- paella w wersji z kurczakiem.
Składniki
- 300 g ryżu (do paelli lub risotto)
- 1 cebula
- 1 strąk czerwonej papryki
- 1 marchewka
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 l bulionu warzywnego
- ½ pęczka natki pietruszki
- olej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulę drobno posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, pokrój w małą kostkę. Marchewkę obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę. Mięso pokrój w kostkę. Oprósz kurkumą, papryką, solą i pieprzem. Natkę pietruszki posiekaj.
2. Bulion podgrzej. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i mieszając smaż, aż stanie się szklista. Wsyp ryż, smaż 1-2 min. Zalej gorącym bulionem. Dodaj paprykę oraz marchewkę. Duś pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15 min (ryż powinien wchłonąć płyn i być miękki).
3. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć mięso, obsmaż na rumiano. Do ryżu dodaj koncentrat pomidorowy oraz mięso, wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze 1-2 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także: