Paella z kurczakiem
Papryki dokładnie oczyścić z nasion, pokroić w paski. Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju. Pałeczki z kurczaka umyć, osuszyć, posypać pieprzem i solą, kłaść na gorącym oleju, obsmażyć na złoty kolor.
Do kurczaka dodać cebulę, czosnek i chwilę podsmażyć. Dorzucić kawałki papryki. Do podsmażonych pałeczek z warzywami wsypać ryż, kurkumę, sól, pieprz, dolać gorący bulion. Gotować, aż ryż wchłonie prawie cały płyn.
Dziesięć minut przed końcem dodać groszek i gotować, aż stanie się miękki. Boczek pokroić w słupki i usmażyć na rumiano na pozostałych 2 łyżkach oleju, posypać ostrą papryką i obłożyć nim paellę.