Palak paneer, czyli ser w sosie szpinakowym
Powiew orientu w twojej kuchni? Wypróbuj przepis na indyjską potrawę pełną aromatycznych przypraw.
Składniki
- 1,5 litra mleka 3,2% (nie UHT)
- sok z połowy cytryny
- 300 g rozdrobnionego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- cebula
- zielona papryczka chili
- pomidor
- 1-2 cm świeżego imbiru
- po pół łyżeczki: chili, ziaren kolendry, kurkumy, kminu rzymskiego i soli
- mały kubek śmietany 18%
Sposób przygotowania:
1. Mleko doprowadzamy do wrzenia i mieszając dolewamy sok z cytryny. Gdy mleko się zetnie, przelewamy na sitko wyłożone gazą. Robimy tobołek, przyciskamy talerzem i butelką wody. Odstawiamy na min. 2 godziny.
2. Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Blendujemy z pomidorem (bez skórki), czosnkiem, chili i imbirem.
3. Ser kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Na drugiej dużej patelni podsmażamy pomidorowy sos, dodajemy przyprawy i czekamy, aż olej zacznie się oddzielać. Dodajemy szpinak i dusimy, mieszając, aż danie zacznie bulgotać. Dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy 10 minut, po czym wrzucamy ser i dusimy jeszcze 5 minut.
Zobacz także: