Palce lizać
Lasagne z brokułami to pomysł na rodzinną kolację. Łatwa w przygotowaniu udaje się za każdym razem.

Składniki
- 9 płatów makaronu lasagne
- 2 brokuły
- 5 plasterków szynki
- 1 cebula
- 20 dag
- żółtego sera (np. gouda)
- 1/4 szklanki białego wina (wytrawnego)
- 200 ml śmietany 18 proc.
- 1/2 l mleka
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- tymianek do dekoracji
50 min
6
Przygotowanie
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, zasmażyć z mąką. Dolać wino, śmietanę i mleko, zagotować.
Brokuły umyć i podzielić na małe różyczki. Obgotować ok. 3 min (by były lekko twarde).
Na dno naczynia do zapiekania wlać pół szklanki wody z gotowanych brokułów. Ułożyć trzy plastry lasagne, warstwę brokułów, 1/3 sosu śmietanowego, następne trzy plastry lasagne, plastry szynki, 1/3 sosu, znów trzy plastry lasagne. Polać pozostałym sosem. Ser zetrzeć na tarce o grubych otworach, posypać z wierzchu.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Włożyć lasagne, piec około 30-40 min. Wyjąć, udekorować gałązkami tymianku.
Zobacz także: