Reklama

Paluchy drożdżowe

Ewa Wachowicz w programie "Ewa gotuje" poleca przepis na paluchy drożdżowe, które idealnie sprawdzą się jako przekąska na imprezie.

Składniki

  • 350 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Składniki do posypania

  • czarnuszka
  • sezam

Paluchy drożdżowe - przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski, zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Posłodzić i wlać odrobinę ciepłej wody. Przykryć i odstawić na 10-15 minut.

Posolić i wlać olej. Dolać resztę wody i wyrobić ciasto. Ponownie przykryć i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.

Ciasto przełożyć na stolnicę obficie posypaną mąką. Zagnieść. Podzielić na 10 mniej więcej równych części. Zrobić wałeczki, skręcić i zaparzyć (we wrzątku wystarczy 15 sekund). Wyłowić i ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Posypać czarnuszką oraz sezamem.

Reklama

Piec przez 12-15 minut w temp. 200 st. C.

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.

Paluchy drożdżowe krok po kroku. Zobacz film:

Polecamy też inne przepisy Ewy Wachowicz:

Pieczeń ze schabu

Wegańskie ciasto czekoladowe z truskawkami

Szakszuka po góralsku

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy