Paluchy drożdżowe
Ewa Wachowicz w programie "Ewa gotuje" poleca przepis na paluchy drożdżowe, które idealnie sprawdzą się jako przekąska na imprezie.
Składniki
- 350 g mąki
- 15 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
do posypania
- czarnuszka
- sezam
Paluchy drożdżowe - przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Posłodzić i wlać odrobinę ciepłej wody. Przykryć i odstawić na 10-15 minut.
Posolić i wlać olej. Dolać resztę wody i wyrobić ciasto. Ponownie przykryć i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Ciasto przełożyć na stolnicę obficie posypaną mąką. Zagnieść. Podzielić na 10 mniej więcej równych części. Zrobić wałeczki, skręcić i zaparzyć (we wrzątku wystarczy 15 sekund). Wyłowić i ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Posypać czarnuszką oraz sezamem.
Piec przez 12-15 minut w temp. 200 st. C.
Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.
Paluchy drożdżowe krok po kroku. Zobacz film:
Polecamy też inne przepisy Ewy Wachowicz: