Paluszki cynamonowe
Propozycja podania: te drożdżówki nie potrzebują instrukcji ;)
Przygotowanie:
Przygotuj średnią miskę, rondelek, wałek i blachę (wyłóż ją papierem do pieczenia). Mleko podgrzej do temperatury ciała, rozpuść w nim drożdże i szczyptę cukru, odstaw na 10 minut. Mąkę przesiej do średniej miski, dodaj rozpuszczone drożdże, cukier i sól, zamieszaj, na koniec dodaj masło.
Wyrabiaj ciasto na blacie do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji (ok. 7 min). Umieść ciasto w misce, przykryj ścierką i zostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
W rondelku rozpuść masło z cukrem i cynamonem (cukier nie rozpuści się do końca). Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Oprósz blat mąką, wyjmij ciasto i delikatnie je rozwałkuj do kształtu prostokąta o grubości około 1 cm. Na całej powierzchni rozsmaruj masło z cukrem i cynamonem.
Złóż ciasto na pół wzdłuż krótszego boku. Potnij w paski o szerokości 2 cm. Skręć jak świderki. Ułóż na blaszce w mniej więcej 2-centymetrowych odstępach. Odstaw na 10 minut. Piecz około 25 minut.
Fragment książki Sabiny Francuz "Mąka i woda". Wydawnictwo Znak Koncept.
Zobacz także:
Piotr Kraśko i jego żona Karolina mają ogromne problemy! Niepokojące wieści z Gałkowa!
Meghan Markle to zrobiła! Na stałe odcięła księcia Harry'ego od rodziny