Pankejki z sosem malinowym
Pankejki możesz też podać z sosem truskawkowym: truskawki rozgnieć widelcem, dodaj do smaku odrobinę cukru pudru. Albo serwuj bez sosu – lekko poprószone cynamonem.

Składniki
- 600 g mrożonych malin
- 160 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 40 g masła
- 3 jajka
- 1 op. cukru wanilinowego
- 400 ml maślanki
- 300 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3-4 łyżki klarowanego masła do smażenia
- 2-3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Mrożone maliny przesyp do garnka, dodaj 100 g cukru i 150 ml wody. Podgrzewaj, aż owoce rozmarzną i rozpadną się. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Wlej do gotujących się malin. Mieszając, gotuj przez chwilę, aż sos zacznie gęstnieć. Zdejmij z ognia, odstaw do wystudzenia.
2. Stop i wystudź 40 g masła. Jajka utrzyj z 60 g cukru i cukrem wanilinowym. Dodaj maślankę i stopione masło. Wsyp mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Szybko wymieszaj mikserem.
3. Na patelni rozgrzewaj po trochu klarowane masło. Wylewaj porcje ciasta i formuj owalne pankejki. Smaż je na złoty kolor, po 2-3 minuty z każdej strony. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Posyp cukrem pudrem. Podawaj z przygotowanym sosem malinowym.
Zobacz także: