Pankejki z sosem malinowym
Pankejki możesz też podać z sosem truskawkowym: truskawki rozgnieć widelcem, dodaj do smaku odrobinę cukru pudru. Albo serwuj bez sosu – lekko poprószone cynamonem.
Sposób przygotowania:
1. Mrożone maliny przesyp do garnka, dodaj 100 g cukru i 150 ml wody. Podgrzewaj, aż owoce rozmarzną i rozpadną się. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Wlej do gotujących się malin. Mieszając, gotuj przez chwilę, aż sos zacznie gęstnieć. Zdejmij z ognia, odstaw do wystudzenia.
2. Stop i wystudź 40 g masła. Jajka utrzyj z 60 g cukru i cukrem wanilinowym. Dodaj maślankę i stopione masło. Wsyp mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Szybko wymieszaj mikserem.
3. Na patelni rozgrzewaj po trochu klarowane masło. Wylewaj porcje ciasta i formuj owalne pankejki. Smaż je na złoty kolor, po 2-3 minuty z każdej strony. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Posyp cukrem pudrem. Podawaj z przygotowanym sosem malinowym.
Zobacz także: