Pankejki z sosem malinowym

Pankejki możesz też podać z sosem truskawkowym: truskawki rozgnieć widelcem, dodaj do smaku odrobinę cukru pudru. Albo serwuj bez sosu – lekko poprószone cynamonem.

Odpowiednio zbilansowane śniadanie doda wigoru i energii na cały dzień
Odpowiednio zbilansowane śniadanie doda wigoru i energii na cały dzień123RF/PICSEL

Składniki

  • 600 g mrożonych malin
  • 160 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 40 g masła
  • 3 jajka
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 400 ml maślanki
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki klarowanego masła do smażenia
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

1. Mrożone maliny przesyp do garnka, dodaj 100 g cukru i 150 ml wody. Podgrzewaj, aż owoce rozmarzną i rozpadną się. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Wlej do gotujących się malin. Mieszając, gotuj przez chwilę, aż sos zacznie gęstnieć. Zdejmij z ognia, odstaw do wystudzenia.

2. Stop i wystudź 40 g masła. Jajka utrzyj z 60 g cukru i cukrem wanilinowym. Dodaj maślankę i stopione masło. Wsyp mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Szybko wymieszaj mikserem.

3. Na patelni rozgrzewaj po trochu klarowane masło. Wylewaj porcje ciasta i formuj owalne pankejki. Smaż je na złoty kolor, po 2-3 minuty z każdej strony. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Posyp cukrem pudrem. Podawaj z przygotowanym sosem malinowym.

Zobacz także:

Maliny z syropem z octu balsamicznegoStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?