Panzanella
Chleb pokrój w grubą kostkę, rozsyp na blasze z piekarnika, skrop oliwą. Wstaw do piekarnika 180°C na około 20 minut.
W tym czasie pomidory umyj, osusz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a miąższ potnij w kosteczkę. Również ogórek pokrój w kostkę. Drobno potnij dymkę wraz ze szczypiorem. Posiekaj natkę. Osącz oliwki z zalewy. Mozzarellę pokrój w kostkę.
Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj z ciepłymi grzankami. Utrzyj dwa rodzaje octu z 4 łyżkami oliwy. Dopraw solą i pieprzem (oraz ewentualnie szczyptą cukru). Sosem polej sałatkę. Zaraz podawaj aby grzanki się nie rozmoczyły.
Sos do sałatki możesz też przyrządzić z dodatkiem soku z cytryny lub limonki zamiast jednej łyżki octu winnego.