Reklama

Panzanella – sałatka z pomidorów z chlebem

Panzanella to prosta włoska sałatka z pomidorów, w której drugim ważnym składnikiem jest chleb. To pomysł na niemarnowanie jedzenia, bo czerstwe pieczywo sprawdzi się tu znakomicie. Do tradycyjnej panzanelli dodaje się czerstwy chleb namoczony w wodzie i odciśnięty. My bułki albo chleb zamieniamy na grzanki. W naszej ulubionej panzanelli są jeszcze awokado oraz kapary.

Czas przyrządzenia: 15 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • Pomidorki koktajlowe żółte i czerwone: 500 g
  • Pomidor malinowy: 1–2 sztuki
  • Czerwona cebula średnia: 1 sztuka
  • Czosnek: 2–3 ząbki
  • Kapary: 2 łyżeczki
  • Awokado duże: 1 sztuka
  • Kajzerka: 2 sztuki
  • Oliwa: 4 łyżki
  • Ocet z białego wina: 2 łyżki
  • Świeżo mielony pieprz
  • Bazylia: 4–5 gałązek

Panzanella - sałatka z pomidorów z chlebem - wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 190°C. Bułki pokrój w kostkę, skrop połową oliwy, zrumień.

Pomidorki potnij na pół, pomidory malinowe pokrój w kostkę, wrzuć do miski, dodaj kapary, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pocięte listki bazylii i pokrojone awokado.

Skrop resztą oliwy i octem. Wymieszaj z grzankami. Oprósz pieprzem.

Przepis pochodzi z książki Beaty Grątkowskiej i Igora Grątkowskiego "Praktykulinarni. Szybko i zdrowo od śniadania do kolacji".

Reklama

Zobacz inne przepisy z tej książki:

Naleśniki z boczkiem i jajkiem

Makaron z fasolą i szpinakiem

Makaron z cukinią i pomidorkami

Warzywa po sycylijsku


Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy