Papardelle z karmelizowaną czerwoną kapustą i gorgonzolą
Kiedy pierwszy raz przyrządziłam ten makaron, nie mogłam wyjść z podziwu, że przerobiłam zwykłą czerwoną kapustę na takie cudo.
Wiem, nie brzmi to skromnie, ale w tym wypadku nie potrafię opisać innymi słowami, jak pyszne jest danie przygotowane według poniższego przepisu. Długo duszona kapusta nabiera słodkości, która idealnie komponuje się z ostrym serem, rozpływającym się powoli na ciepłym makaronie. Poezja - wprost idealna na wyjątkowe zimowe wieczory, koniecznie z kieliszkiem czerwonego wina.
Składniki:
1 mała główka czerwonej kapusty
1 czerwona cebula
100 g gorgonzoli
40 g masła
100 ml octu balsamicznego
4 łyżki cukru
2 gałązki świeżego tymianku
350 g makaronu papardelle
garść orzechów włoskich
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przyrządzania:
Na maśle zeszklij drobno posiekaną czerwoną cebulę z listkami tymianku. Z kapusty wytnij głąb i drobno ją poszatkuj. Włóż kapustę do garnka z cebulą i smaż chwilę na wolnym ogniu, by kapusta dokładnie pokryła się masłem. Po chwili dodaj cukier, trochę soli i ocet, zmniejsz ogień na minimalny i duś do miękkości przez około 40 minut. Na koniec dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku al dente, a następnie przełóż do karmelizowanej kapusty z odrobiną wody z gotowania. Dokładnie wymieszaj i nałóż do miseczek. Na wierzchu rozkrusz gorgonzolę i posyp pastę uprażonymi orzechami.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina
Przepis pochodzi z książki "Kulinarne opowieści" Dominiki Wójciak