Reklama

Papryka faszerowana mięsem i cieciorką

Składniki

  • po 2 żółte i czerwone papryki
  • 500 g mielonego mięsa
  • 2 nieduże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • po puszce ciecierzycy i pomidorów krojonych
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, mielony kminek

Przygotowanie:

Umyte i osuszone papryki przekrawamy na pół i wydrążamy pestki. Ciecierzycę osączamy z zalewy na durszlaku. Obrane cebule kroimy w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Umytą i osuszoną natkę siekamy.

Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i krótko podsmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie przekładamy mięso mielone, doprawiamy pieprzem, szczyptą kminku, solą i smażymy, aż mięso się podrumieni. Dodajemy ciecierzycę, pomidory z puszki, mieszamy i całość dusimy, aż odparuje nadmiar płynu. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Reklama

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Połówki papryk wypełniamy farszem i ustawiamy na blasze. Pieczemy 15-20 minut w 170ºC. Faszerowane połówki papryk przekładamy na talerze i podajemy na ciepło lub na zimno z sosem jogurtowo-czosnkowym lub hummusem.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy