Papryka faszerowana mięsem i cieciorką
Składniki
- po 2 żółte i czerwone papryki
- 500 g mielonego mięsa
- 2 nieduże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- po puszce ciecierzycy i pomidorów krojonych
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, mielony kminek
Przygotowanie:
Umyte i osuszone papryki przekrawamy na pół i wydrążamy pestki. Ciecierzycę osączamy z zalewy na durszlaku. Obrane cebule kroimy w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Umytą i osuszoną natkę siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i krótko podsmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie przekładamy mięso mielone, doprawiamy pieprzem, szczyptą kminku, solą i smażymy, aż mięso się podrumieni. Dodajemy ciecierzycę, pomidory z puszki, mieszamy i całość dusimy, aż odparuje nadmiar płynu. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Połówki papryk wypełniamy farszem i ustawiamy na blasze. Pieczemy 15-20 minut w 170ºC. Faszerowane połówki papryk przekładamy na talerze i podajemy na ciepło lub na zimno z sosem jogurtowo-czosnkowym lub hummusem.
Zobacz także: