Reklama

Papryka faszerowana z jajkiem

Smacznie faszerowana i podawana z pieca papryka zachwyci gości i domowników.

Składniki

  • 8 kolorowych papryk
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • po 8 gałązek tymianku, oregano i bazylii
  • 200 g sera feta
  • 8 jaj
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Paprykę umyj, osusz, rozetnij, tak aby pozostawić ogonek. Usuń nasiona. Połowę strąków poprósz solą oraz pieprzem, pozostałe drobno posiekaj. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Papryczkę chili rozetnij, usuń pestki, a strąk drobno pokrój. Cukinię umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. 

2. Zioła umyj, osusz, trochę zostaw do dekoracji, a resztę posiekaj. Fetę osącz z zalewy i pokrusz. Pokrojoną paprykę wymieszaj z cukinią, cebulą, czosnkiem, papryczką chili, serem feta i posiekanymi ziołami. 

Reklama

3. Mieszanką napełnij wydrążone papryki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Po około 15 minutach pieczenia wyjmij papryki i na każdą wbij jajko - jak na sadzone. Wstaw do pieca jeszcze na 10-15 minut. Przed podaniem papryki udekoruj odłożonymi ziołami. 

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy