Papryka faszerowana z jajkiem
Smacznie faszerowana i podawana z pieca papryka zachwyci gości i domowników.
Sposób przygotowania:
1. Paprykę umyj, osusz, rozetnij, tak aby pozostawić ogonek. Usuń nasiona. Połowę strąków poprósz solą oraz pieprzem, pozostałe drobno posiekaj. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Papryczkę chili rozetnij, usuń pestki, a strąk drobno pokrój. Cukinię umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę.
2. Zioła umyj, osusz, trochę zostaw do dekoracji, a resztę posiekaj. Fetę osącz z zalewy i pokrusz. Pokrojoną paprykę wymieszaj z cukinią, cebulą, czosnkiem, papryczką chili, serem feta i posiekanymi ziołami.
3. Mieszanką napełnij wydrążone papryki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Po około 15 minutach pieczenia wyjmij papryki i na każdą wbij jajko - jak na sadzone. Wstaw do pieca jeszcze na 10-15 minut. Przed podaniem papryki udekoruj odłożonymi ziołami.
Zobacz także: