Reklama

Papryka soją nadziewana

Składniki na 6 porcji

  • 6 papryk
  • 15 dag kostki sojowej  
  • 2 cebule
  • 80 dag pomidorów w puszce
  • 15 dag tartego żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • po 3 łyżki zielonych i czarnych oliwek bez pestek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz, słodka papryka, cukier

1. Kostkę sojową zalać 2 szklankami gorącego bulionu, zostawić na 10 min. Czosnek, 1 cebulę i natkę posiekać (2 gałązki zostawić do dekoracji). Oliwki pokroić w plasterki. Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki.

2. Na 2 łyżkach oleju zeszklić 1 cebulę, dołożyć soję, smażyć 2 minuty. Dodać koncentrat i 2 łyżki natki.  Doprawić do smaku. Przestudzić, dodać 3 łyżki sera, wymieszać.  Masą napełnić połówki papryk.

3. Drugą cebulę pokroić w półplasterki, przesmażyć na 2 łyżkach oleju. Wlać pozostały bulion, pokrojone pomidory, oliwki, doprawić. Dodać natkę. Sos przelać do naczynia żaroodpornego, ułożyć na nim papryki, posypać resztą sera, zapiekać 15 minut w temp. 200°C. Udekorować natką pietruszki.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy