Reklama

Paprykarz z ziemniakami i fasolką

Posypmy świeżą bazylią i natką pietruszki.

Składniki dla: 4

Składniki

  • po jednej czerwonej i żółtej papryce
  • 800 g ziemniaków
  • 200 g mrożonej fasolki szparagowej
  • olej
  • pierś kurczaka
  • czerwona cebula
  • 4 gałązki tymianku
  • 100 ml warzywnego bulionu
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku

1. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie aż zmięknie, odcedzamy. Umyte papryki przekrawamy na pół. Usuwamy pestki i kroimy warzywa. Obrane ziemniaki kroimy w niezbyt grubą kostkę, a obraną cebulę w słupki. Z opłukanych i osuszonych gałązek tymianku obrywamy listki.

2. Pierś kurczaka krótko płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor i przekładamy na talerz.

3. Na patelnię dolewamy oleju i przez 8-10 minut smażymy ziemniaki, cały czas mieszając, by się nie przypaliły. Dodajemy paprykę, fasolę, cebulę i smażymy 4-5 minut.

Reklama

4. Do warzyw dodajemy smażonego kurczaka, podlewamy bulionem warzywnym, doprawiamy pieprzem, solą, słodką papryką w proszku i dusimy kilka minut, by odparował nadmiar płynu. Ciepły paprykarz podajemy z grzankami z masłem czosnkowym oraz surówkami.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy