Papryki nadziewane z ciecierzycą
Pełno jej na straganach! Czerwona, zielona, żółta, długa, okrągła... Nic, tylko zajadać!
Składniki
- 4 długie słodkie papryki
- 10 dag kaszy kuskus
- 1 puszka ciecierzycy
- 50 dag pomidorów
- 15 dag pomidorków cherry
- 20 dag małych pieczarek
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 3 cebule dymki
- 1 cytryna
- 3 łyżki startego parmezanu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, chili, oregano, cukier
Sposób przygotowania:
1. Wrzącym bulionem zalać kuskus, przykryć, zostawić na 5 minut. Dymkę umyć, pokroić w pierścienie. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórę, sok wycisnąć. Ciecierzycę odcedzić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać 2 łyżki oliwy, doprawić solą, pieprzem i oregano.
2. Czosnek pokroić w plasterki, podsmażyć na oliwie. Dodać obrane pomidory, sól, pieprz, chili, szczyptę cukru, dusić pod przykryciem 15 min. Pomidorki cherry przekroić na pół, pieczarki umyć, papryki naciąć wzdłuż, oczyścić z nasion.
3. Do żaroodpornego naczynia przelać sos pomidorowy, włożyć pieczarki i pomidory cherry. Spiczaste papryki nadziać farszem z ciecierzycą, ułożyć w sosie. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych otworach, posypać paprykę, piec 30 minut w temp. 180°C. Od razu podawać.
Zobacz także: