Reklama

Reklama

Parówki w cieście

Kombinacji dań z parówkami jest wiele i zazwyczaj są to bardzo szybkie dania. To danie zajmie odrobinę więcej czasu, ale z pewnością dzięki mieszance przypraw i obecności ciasta drożdżowego będzie nieco inne, niż te z najbardziej popularnych przepisów.

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • pół paczki świeżych drożdży
  • jajko
  • 5 łyżek śmietany
  • przyprawy (zioła prowansalskie, pieprz, kurkuma i sól)
  • opakowanie parówek (można przekroić na pół)
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżki mleka
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Mąkę, jajko, śmietanę, przyprawy i cukier wymieszaj. Wlej drożdże rozpuszczone w podgrzanym mleku i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, posmaruj ją oliwą i włóż do miski. Przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce. 

Każdą porcję parówki owiń ciastem i ułóż w natłuszczonej brytfance. Piecz w nagrzanym piekarniku 30 minut w temp. 160°C. 

Zobacz także:  

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL