Parówki w cieście
Nie przepadacie za słodkimi ciastami? Zatem wybierzcie te wytrawne. Można je zjeść nie tylko jako przekąskę, ale również na śniadanie, obiad czy kolację.
Składniki
- 0,5 kg mąki
- pół paczki świeżych drożdży
- 5 łyżek śmietany
- zioła prowansalskie, pieprz, kurkuma i sól
- jajko
- 2 parówki
- łyżeczka cukru
- 3 łyżki mleka
- oliwa
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, jajko, śmietanę, przyprawy i cukier wymieszaj. Wlej drożdże rozpuszczone w podgrzanym mleku i zagnieć ciasto.
2. Uformuj kulę, posmaruj ją oliwą, przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce. Każdą porcję parówki owiń ciastem i ułóż w natłuszczonej brytfance. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C przez 30 minut.
Zobacz także: