Pasta łososiowa
Jesteście fanami serialu "Przyjaciele"? Zawsze marzyliście o tym, żeby spróbować przysmaków, którymi bohaterzy produkcji zajadali się na ekranie? Teraz macie szansę odtworzyć słynne dania. Przepisy znajdziecie w książce Teresy Finney "Ten, w którym są wszystkie przepisy".
Gdy urządzasz partyjkę pokera, nie zapomnij o odpowiednich przekąskach: chipsach, orzeszkach, sosie guacalmole, no i paście łososiowej. W końcu taka rozrywa dla wyższych sfer wymaga właściwej oprawy kulinarnej, prawda?
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Kromki bagietki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, skropl oliwą i piecz przez ok. 3 minuty, aż się zarumienią. Wyjmij je z piekarnika i odstaw na bok.
2. Wlej wino do niedużego rondla, doda szalotkę i gotuj przez ok. 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj kawałki łososia.
3. Gotuj łososia przez ok. 5 minut na małym ogniu, aż mięso się zetnie i przestanie być przejrzyste.
4. Odcedź rybę i szalotkę na drobnym sicie i przełóż do dużej miski. Dodaj majonez, szczypiorek i sok z cytryny. Delikatnie wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem.
5. Nakładaj do małych miseczek i podawaj z chrupiącymi grzankami z bagietki.
Smacznego!
Zobacz także: