Pasta z fasoli
Z kilku prostych składników powstanie pyszna pasta do smarowania pieczywa. Jest pożywna i zdrowa. Świetna na kanapki na śniadanie, także to drugie, np. dla dziecka do szkoły.
Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 1 posiekaną cebulę i 1/2 łyżeczki wędzonej papryki miksujemy blendrem na gładką pastę.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, podczas blendowania dodajmy trochę przegotowanej wody.
Gdy chcemy zaoszczędzić czas, możemy użyć czerwonej fasoli z puszki. Trzeba ją odsączyć i opłukać. Fasolę z puszki można rozgnieść widelcem, bez blendowania. Możemy też dodać do smaku świeżą kolendrę, rzeżuchę lub szczypiorek.