Reklama

Pasta z soczewicy

Pyszne smarowidło do pieczywa.

Składniki

  • 130 g czerwonej soczewicy
  • 70 g pestek dyni
  • 8-10 suszonych pomidorów (z oleju)
  • 1 mała ugotowana marchewka
  • 50 g oliwy lub oleju, np. słonecznikowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Soczewicę opłucz. W garnku zagotuj wodę (na 1 szklankę soczewicy 1 i ½ szklanki wody). Gdy zacznie wrzeć, posól i wrzuć soczewicę. Gotuj 12-15 min. 2. Pomidory osącz z zalewy, pokrój w kostkę. Marchewkę również pokrój w kostkę. Wystudzoną soczewicę przełóż do naczynia blendera. Dodaj pomidory, marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pestki dyni oraz oliwę lub olej. Rozdrobnij blenderem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przełóż do słoiczka, przechowuj w lodówce.

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy