Reklama

Pasztet drobiowy

Składniki na 14 porcji

  • 1 kg ugotowanych udek kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • po ½ strąka zielonej i czerwonej papryki l 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Z mięsa usuń skórę i oddziel je od kości. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą. 6-7 sztuk pozostaw w całości. Wrzuć do wrzącej osolonej wody, gotuj ok. 5 min. Pozostałe pieczarki pokrój w plasterki. Bułkę kajzerkę zalej mlekiem. Odstaw na ok. 10 min. Paprykę pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Na 1 łyżce masła zeszklij cebulę, dodaj pieczarki (300 g), duś ok. 10 minut.

2. Mięso z cebulą i pieczarkami oraz odciśniętą kajzerką zmiel dwukrotnie w maszynce. Dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę. Wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

Reklama

3. Połowę masy wyłóż do podłużnej formy. Ułóż całe pieczarki i wyłóż pozostałą masę. Piecz ok. 60 min w temperaturze 180°C. Pozostałe pieczarki przesmaż na maśle. Rozłóż je na wierzchu upieczonego pasztetu i posyp szczypiorkiem.

Zobacz również:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy