Pasztet drobiowy
Przygotowanie:
1. Z mięsa usuń skórę i oddziel je od kości. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą. 6-7 sztuk pozostaw w całości. Wrzuć do wrzącej osolonej wody, gotuj ok. 5 min. Pozostałe pieczarki pokrój w plasterki. Bułkę kajzerkę zalej mlekiem. Odstaw na ok. 10 min. Paprykę pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Na 1 łyżce masła zeszklij cebulę, dodaj pieczarki (300 g), duś ok. 10 minut.
2. Mięso z cebulą i pieczarkami oraz odciśniętą kajzerką zmiel dwukrotnie w maszynce. Dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę. Wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
3. Połowę masy wyłóż do podłużnej formy. Ułóż całe pieczarki i wyłóż pozostałą masę. Piecz ok. 60 min w temperaturze 180°C. Pozostałe pieczarki przesmaż na maśle. Rozłóż je na wierzchu upieczonego pasztetu i posyp szczypiorkiem.
Zobacz również: