Pasztet z cielęciny
Pasztet świetnie nadaje się do kanapek.
Składniki
- 50 dag cielęciny
- 3 jajka
- 2 cebule
- 1 litr białego wytrawnego wina
- 2 łyżki bułki tartej
- cynamon
- 4 łyżki masła
- sól, biały i kajeński pieprz
- gałka muszkatołowa
- łyżeczka żelatyny
- 3 goździki
- 4 liście laurowe
- imbir
- szklanka żurawiny
Sposób przygotowania:
1. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na połowie masła. Dodaj po szczypcie soli, pieprzu białego i kajeńskiego, gałki, cynamonu i imbiru. Wsyp goździki, liście laurowe i wlej wino. Wymieszaj, włóż mięso i odstaw na noc do lodówki.
2. Po tym czasie mięso wyjmij i trzykrotnie zmiel (marynatę zachowaj). Wymieszaj z żółtkami i pianą z białek. Dopraw solą i białym pieprzem.
3. Formę wysmaruj resztą masła i oprósz bułką tartą. Przełóż do niej masę pasztetową. Piecz w temp. 180°C przez godzinę. l Marynatę przecedź, dodaj żurawinę i gotuj, aż odparuje połowa płynu. Wlej rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. Wystudź i polej pasztet.
Zobacz także: