Reklama

Pasztet z kaszy jaglanej

Wspaniała, zdrowa alternatywa dla niejedzących mięsa- domowy pasztet z kaszy jaglanej z warzywami.

Składniki

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 3 marchewki
  • szklanka soczewicy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • kminek
  • ulubione zioła do posypania
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem (by straciła goryczkę). Przełóż do garnka i zalej szklanką wrzątku. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę. Wystudź. 

2. Soczewicę ugotuj podobnie (na szklankę soczewicy są potrzebne dwie szklanki wody). Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starte na tarce, obrane marchewki. 

3. W garnku wymieszaj: kaszę jaglaną, soczewicę, marchewkę z cebulą, czosnek, jajka i mąkę ziemniaczaną. Całość zmiksuj i dopraw do smaku przyprawami. 

Reklama

4. Foremkę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę. Wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut. 

5. Po wyjęciu posyp pasztet posiekanymi ziołami i wstaw do lodówki.

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy