Pasztet z warzywami
Z tego przepisu korzystały nasze babcie. Smak dzieciństwa na wyciągniecie ręki.

Składniki
- 1 i 1/2 kg łopatki
- 60 dag podgardla wieprzowego
- 20 dag wątróbki wieprzowej
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 seleral
- 2 liście laurowe
- 2 cebule
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 45 dag leśnych grzybów
- 5 jajek
- gałka muszkatołowa do smaku
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
W wysokim garnku przesmaż najpierw podgardle, następnie kawałki łopatki. Wlej dwie szklanki wody. Wrzuć marchewki, pietruszki, seler oraz opalone nad ogniem cebule. Przypraw liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Duś pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu.
Po tym czasie dodaj wątróbkę i gotuj jeszcze godzinę.
Mięso i warzywa wyjmij z wywaru, wystudź i przepuść przez maszynkę.
Grzyby umyj, pokrój w kostkę i usmaż na łyżce masła. Dodaj do masy mięsnej i wymieszaj. Wbij jajka i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wyrób. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, dolej trochę wywaru.
Formę 30x12 cm wysmaruj resztą masła i obsyp bułką tartą. Nałóż masę mięsną i wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę w temp. 180°C.
Zobacz także: