Pasztet z warzywami
Z tego przepisu korzystały nasze babcie. Smak dzieciństwa na wyciągniecie ręki.
W wysokim garnku przesmaż najpierw podgardle, następnie kawałki łopatki. Wlej dwie szklanki wody. Wrzuć marchewki, pietruszki, seler oraz opalone nad ogniem cebule. Przypraw liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Duś pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu.
Po tym czasie dodaj wątróbkę i gotuj jeszcze godzinę.
Mięso i warzywa wyjmij z wywaru, wystudź i przepuść przez maszynkę.
Grzyby umyj, pokrój w kostkę i usmaż na łyżce masła. Dodaj do masy mięsnej i wymieszaj. Wbij jajka i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wyrób. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, dolej trochę wywaru.
Formę 30x12 cm wysmaruj resztą masła i obsyp bułką tartą. Nałóż masę mięsną i wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę w temp. 180°C.
Zobacz także: