Reklama

Pasztet z warzywami

Z tego przepisu korzystały nasze babcie. Smak dzieciństwa na wyciągniecie ręki.

Składniki

  • 1 i 1/2 kg łopatki
  • 60 dag podgardla wieprzowego
  • 20 dag wątróbki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 seleral
  • 2 liście laurowe
  • 2 cebule
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 45 dag leśnych grzybów
  • 5 jajek
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej

W wysokim garnku przesmaż najpierw podgardle, następnie kawałki łopatki. Wlej dwie szklanki wody. Wrzuć marchewki, pietruszki, seler oraz opalone nad ogniem cebule. Przypraw liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Duś pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu. 

Po tym czasie dodaj wątróbkę i gotuj jeszcze godzinę. 

Mięso i warzywa wyjmij z wywaru, wystudź i przepuść przez maszynkę. 

Grzyby umyj, pokrój w kostkę i usmaż na łyżce masła. Dodaj do masy mięsnej i wymieszaj. Wbij jajka i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wyrób. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, dolej trochę wywaru. 

Formę 30x12 cm wysmaruj resztą masła i obsyp bułką tartą. Nałóż masę mięsną i wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę w temp. 180°C. 

Zobacz także: 

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy