Pasztet z warzywami
Koniec z nudą! Przedstawiamy przepis na pasztet z warzywami- można urozmaicić go w wersji w cieście.
Składniki
na ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 125 g roztopionego masła
- 100 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
na pasztet
- 150 g mrożonego groszku
- 200 g cienkiej marchewki
- 1 kg mięsa drobiowego, np. udka z kurczaka
- 2 cebule
- 1 mała pietruszka
- 6 łyżek oleju
- 3 jajka
- 1 żółtko
- listki laurowe
- ziarenka ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, włóż do lodówki na ok. 60 min.
2. Cebule i obraną pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki. Na 2 łyżkach oleju przesmaż cebule, pietruszkę, listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Dodaj mięso i zalej wodą. Gotuj 30-40 min, aż mięso zmięknie. Marchewki gotuj 10 min w osolonej wodzie. Groszek przelej wrzątkiem.
3. Mięso oddziel od kości. Zmiel z cebulami i pietruszką. Dodaj jajka i pozostały olej, wymieszaj. Dopraw. Dodaj groszek, wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Wyłóż nim podłużną formę. Nałóż 1/3 mięsa, połowę marchewek. Ponownie 1/3 mięsa, marchewki i pozostałe mięso. Wierzch przykryj ciastem. Posmaruj żółtkiem. Piecz 60-70 min w temp. 180°C.
Zobacz także: