Pasztet z warzywami
Koniec z nudą! Przedstawiamy przepis na pasztet z warzywami- można urozmaicić go w wersji w cieście.
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, włóż do lodówki na ok. 60 min.
2. Cebule i obraną pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki. Na 2 łyżkach oleju przesmaż cebule, pietruszkę, listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Dodaj mięso i zalej wodą. Gotuj 30-40 min, aż mięso zmięknie. Marchewki gotuj 10 min w osolonej wodzie. Groszek przelej wrzątkiem.
3. Mięso oddziel od kości. Zmiel z cebulami i pietruszką. Dodaj jajka i pozostały olej, wymieszaj. Dopraw. Dodaj groszek, wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Wyłóż nim podłużną formę. Nałóż 1/3 mięsa, połowę marchewek. Ponownie 1/3 mięsa, marchewki i pozostałe mięso. Wierzch przykryj ciastem. Posmaruj żółtkiem. Piecz 60-70 min w temp. 180°C.
Zobacz także: