Przygotowanie:
Z umytych patisonów odetnij górę i delikatnie wydrąż miąższ. Włóż do garnka z osoloną wrzącą wodą, gotuj 20-30 min (powinny zachować swój kształt, ale być miękkie). Cukinie umyj, pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
Kaszę wsyp do miski i zalej ją gorącą wodą (powinna być w całości zakryta). Przykryj, odstaw na ok. 5 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Po tym czasie zdejmij przykrycie i całość delikatnie wymieszaj widelcem, żeby ziarenka kaszy nie pozbijały się w grudki.
Na dużej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszając smaż ok. 2 min. Warzywa wymieszaj z kaszą oraz pomidorami. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Farszem wypełnij wnętrze ciepłych patisonów.
Zobacz także: