Reklama

Pavlova z kiwi

Pavlovą, słynny deser bezowy, można też zrobić z innymi owocami, np. truskawkami, malinami. Albo też z orzechami włoskimi – wtedy warto posypać ją zmielonymi ziarnami kawy.

Składniki na bezę

  • 5 białek
  • 25 dag drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 2 szklanki śmietanki 30-36 proc.
  • 3 żółtka
  • po 2 łyżki cukru drobnego i waniliowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki do dekoracji

  • 6 dojrzałych, obranych kiwi
  • sok i skórka otarta z limonki
  • likier cytrynowy lub kiwi

1. Białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać porcjami cukier. Miksować przez około pięciu minut po każdorazowym dosypaniu cukru. Pod koniec miksowania dodać łyżkę mąki, ocet i wanilię. 

2. Gdy piana będzie gładka i lśniąca, podzielić ją na trzy części. Trzy blachy wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem. Na każdy arkusz nakładać pianę tak, by utworzyć trzy krążki (od średnicy 25 do 15 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175ºC, zmniejszyć temp. do 150ºC, piec 90 min. Zostawić w piekarniku aż do całkowitego wystudzenia. 

Reklama

3. Na krem: do rondla wlać połowę śmietanki, zagotować, dolewać porcjami żółtka ubite z połową cukru i cukrem waniliowym oraz mąką. Mieszać, by się nie przypaliło. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia, wystudzić. Resztę śmietanki dobrze schłodzić, ubić na sztywno, dodając resztę cukru. Wymieszać delikatnie z masą. 

4. Bezy układać od największej do najmniejszej, przekładając kremem. Udekorować plasterkami kiwi, oblać likierem i sokiem z limonki, posypać skórką.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy