Pęczak z pomidorkami i zieleniną
Przepis na 2 porcje.
Składniki
- 1 szklanka suchej kaszy pęczak
- 10 pomidorków koktajlowych
- 4 suszone pomidory
- 1 kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżeczki oliwy z suszonych pomidorów
- sól kłodawska, pieprz
- 2 łyżki pestek dyni lub pokruszonych orzechów włoskich/laskowych
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj al dente. Na oliwie z pomidorów zeszklij posiekanego pora, posyp solą i pieprzem. Dodaj pomidorki kok tajlowe, wyciśnięty czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Do zawartości patelni wsyp ugotowaną kaszę, pokrojone suszone pomidory i wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę i pestki.
Przepis pochodzi z książki "Dieta w insulinooporności"