Penne ze szpinakiem i szynką
Wyjątkowo łatwy i szybki przepis na sycący i smaczny obiad.

Składniki
- 400 g makaronu, np. penne
- 450 g szpinaku liściastego świeżego lub mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- 8 plastrów szynki
- 50 g sera typu parmezan lub żółtego
- 200 g śmietany 30%
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- oliwa
- świeża bazylia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Szpinak myjemy i osuszamy lub rozmrażamy. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusimy kilka minut, po czym dodajemy porwaną na kawałki szynkę i zalewamy śmietaną. Gotujemy jeszcze 5 minut.
2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy, przekładamy do miseczek i polewamy sosem. Posypujemy parmezanem i dekorujemy listkami bazylii. Możemy też na wierzch położyć plasterek szynki.
Zobacz także: