Reklama

Reklama

Pesto z natki pietruszki

Z powodzeniem można zrobić je samodzielnie.

Pesto kojarzy się z bazylią. Ale z powodzeniem możemy ją zastąpić natką pietruszki. Pyszny zielony sos sprawdzi się jako dodatek do makaronów, grillowanych mięs, sałatek oraz jako smarowidło do pieczywa. Potrzebujemy: duży pęczek natki pietruszki (ewentualnie dwa mniejsze), 1/3 szklanki oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, ząbek czosnku, ½ szklanki uprażonych ziaren słonecznika, sól, czarny pieprz.Natkę myjemy, osuszamy, łodyżki odcinamy. 

Następnie wszystkie składniki wkładamy do blendera. Blendujemy do konsystencji pasty. Do pesto, zamiast prażonych ziaren słonecznika,możemy dodać rozdrobnione orzechy laskowe czy lekko podprażone migdały pokrojone w słupki. Intrygujący smak uzyskamy, dodając też twardy ser typu parmezan.

Reklama

23/2016 Świat i Ludzie

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy