Reklama

Pesto zielone

Składniki

  • 40 g parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 liści świeżej bazylii
  • łyżka soku z cytryny
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Parmezan, czosnek i bazylię rozdrobnij i wymieszaj w głębokiej misce. Stopniowo wlewaj oliwę i mieszaj do utworzenia się emulsji. Na końcu dopraw solą,pieprzem i sokiem z cytryny. Odstaw na 10 min. Warto wiedzieć

Cytryny należą do pokarmów zasadotwórczych. Stosunek pokarmów zasadotwórczych do kwasotwórczych w menu powinien wynosić 2:1, innymi słowy: pokarmy zasadotwórcze powinny stanowić 75-85% codziennej diety.

Praktyczne porady

Pesto to zimny sos, który podaje się do makaronów, ale może być również smarowidłem do pieczywa.

Reklama

 Przepis pochodzi z książki Krystyny Dajki "Dieta dla zdrowia"

 

 

 

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy