Pesto zielone

Składniki
- 40 g parmezanu
- 3 ząbki czosnku
- 10 liści świeżej bazylii
- łyżka soku z cytryny
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Parmezan, czosnek i bazylię rozdrobnij i wymieszaj w głębokiej misce. Stopniowo wlewaj oliwę i mieszaj do utworzenia się emulsji. Na końcu dopraw solą,pieprzem i sokiem z cytryny. Odstaw na 10 min. Warto wiedzieć
Cytryny należą do pokarmów zasadotwórczych. Stosunek pokarmów zasadotwórczych do kwasotwórczych w menu powinien wynosić 2:1, innymi słowy: pokarmy zasadotwórcze powinny stanowić 75-85% codziennej diety.
Praktyczne porady
Pesto to zimny sos, który podaje się do makaronów, ale może być również smarowidłem do pieczywa.
Przepis pochodzi z książki Krystyny Dajki "Dieta dla zdrowia"
