Pieczarki nadziewane szałwiowym pęczakiem
Pieczarki faszerowane powracają w naszym domu jak bumerang, zwłaszcza przy okazji spotkań towarzyskich, na których spodziewamy się wegetariańskich gości - pisze autorka przepisu Monika Walecka.
Pęczak ugotuj na sypko, według instrukcji na opakowaniu.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Na blaszce umieść pieczarki, lekko je posól, skrop oliwą i wstaw do piekarnika na 20 - 30 minut, aby odparowały (po upływie połowy tego czasu możesz je przewrócić do góry nogami, aby odciekł z nich płyn).
Na patelni podgrzej oliwę. Wrzuć posiekaną cebulę z posiekanym czosnkiem i zeszklij je. Dodaj posiekaną szałwię i smaż jeszcze chwilę, aż listki będą chrupkie, a oliwa przeniknie jej aromatem. Wsyp pęczak, posiekane orzechy laskowe oraz pokrojony w bardzo drobną kostkę ser. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Dobrze zamieszaj.
Tak przygotowanym farszem nadziej pieczarki. Posyp każdą odrobiną startego sera i wstaw do piekarnika na 15 minut, aby ser się stopił i lekko zrumienił.
Podawaj natychmiast.
Przepis pochodzi z książki Moniki Waleckiej "Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność bliskim i sobie".