Pieczeń w sosie śliwkowym
Pieczone mięso ze śliwkami- to połączenie sprawdzi się podczas wytwornego obiadu!
Składniki
- 1 kg cielęciny
- 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego lubczyku lub cząbru
- 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
- 125 ml wytrawnego białego wina
- 3-4 pomidorki koktajlowe
- 400 g mrożonych śliwek węgierek
- sól
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą i obsyp ziołami. Pozostaw na ok. 2 godziny.
2. Węgierki rozmroź. Pomidorki koktajlowe umyj i osusz. Mięso obwiąż i ułóż w żaroodpornej formie. Skrop winem. Obłóż śliwkami oraz pomidorkami.
3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez ok. 90 minut, co kwadrans polewając pozostałym winem i wydzielającym się sosem śliwkowym.
Zobacz także: