Reklama

Pieczeń w sosie śliwkowym

Pieczone mięso ze śliwkami- to połączenie sprawdzi się podczas wytwornego obiadu!

Składniki

  • 1 kg cielęciny
  • 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego lubczyku lub cząbru
  • 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 125 ml wytrawnego białego wina
  • 3-4 pomidorki koktajlowe
  • 400 g mrożonych śliwek węgierek
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą i obsyp ziołami. Pozostaw na ok. 2 godziny. 

2. Węgierki rozmroź. Pomidorki koktajlowe umyj i osusz. Mięso obwiąż i ułóż w żaroodpornej formie. Skrop winem. Obłóż śliwkami oraz pomidorkami. 

3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez ok. 90 minut, co kwadrans polewając pozostałym winem i wydzielającym się sosem śliwkowym. 

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy